Okurková sezona na Moravě

Okurková sezona na Moravě

Okurková sezona, která ve výrobním závodu Pika Bzenec probíhá během léta, je synonymem pro spoustu práce. Jakmile se totiž na polích zemědělců urodí první okurky, začíná v Bzenci třísměnný provoz na třech linkách. Okurky musí být zpracovávány co nejdříve po sklizni, aby si zachovaly svoji pověstnou křupavost. Za jediný den tak výrobní linkou projde až 300 000 sklenic. Výrobní závod za sezonu vyprodukuje až 10 000 tun okurek, což jsou zásoby zhruba na jeden prodejní rok.

Samotná výroba probíhá na základě přísných hygienických předpisů. Všichni zaměstnanci musí nosit ochranné obleky a čepičky. Také veškerá přivezená zelenina je důkladně očištěna a teprve poté může být zpracována. Zpracování můžeme rozdělit na několik po sobě následujících fází:
1) Po očištění se okurky kvalitativně třídí. Veškeré nestandardní, nezralé či jakkoli poškozené kusy jsou odstraněny.
IMG_8124
2) Vyhovující okurky směřují do automatické plničky, která jimi naplní předem vymyté sklenice různých velikostí.
IMG_8138
3) Obsluha linky kontroluje, zda jsou sklenice správně naplněny tak, aby se daly uzavřít šroubovacím víčkem typu Twist Off.
4) Do sklenic je nalit tradiční a spotřebiteli oblíbený nálev.
IMG_8133
5) Na sklenice je dáno Twist Off víčko, pod kterým v zavíracím zařízení vzniká částečný podtlak.
IMG_8148
6) Sklenice jsou sterilovány při teplotě do 100 °C.
IMG_8155
7) Hotový výrobek je umístěn na paletu a převezen na Centrální distribuční sklad (CDS) do Starého Města u Uherského Hradiště.
IMG_8157
8) Na CDS jsou okurky neetiketovány, zabaleny do folií (v případě potřeby tyto dva kroky může provést i výrobní závod v Bzenci), opět umístěny na paletu a uskladněny až do doby, dokud si je některý z odběratelů neobjedná.
9) Nakonec se dostanou do regálů obchodů a odtud si je jejich věrní zákazníci nosí až domů.
_DSC5523
Výrobou ale proces nekončí. Pracovníci laboratoře denně dělají rozbory hotových výrobků všech šarží. Výrobky bývají denně senzoricky testovány také na každodenních ranních degustacích, kterých se účastní zaměstnanci společnosti, a to napříč všemi odděleními, od nákupu až po účtárnu. Je v zájmu všech zaměstnanců, aby byly produkty Znojmia opravdu kvalitní, proto jsou jakékoliv případné odchylky od standardu hlášeny výrobnímu závodu. Tímto způsobem zaměstnanci napomáhají tomu, aby byla chuť i kvalita výrobků stálá.

Obliba okurek Znojmia neustále roste, jejich po staletí přísně střežená receptura je jedinečná a zajišťuje jim tak lahodnou chuť, kterou zákazníci vyhledávají. Okurky Znojmia by se tak právem mohly považovat za náš regionální poklad.

Kompletní fotogalerie z výroby okurek je umístěna na Facebook profilu Zelenina Znojmia