Slavnosti okurek ve Znojmě se Znojmií

V době vrcholu sezóny zpracování okurek na začátku srpna bude královské město Znojmo hostit slavnosti královny mezi pochutinami – nakládaných okurek. Jubilejní desátý ročník Slavností okurek se uskuteční od 4. do 5. srpna a tisíce místních i návštěvníků se mohou těšit na bohatý program, který potěší chutě i další smysly. Partnerem této akce je již podruhé známá značka nakládané zeleniny Znojmia, jejíž tradici nyní udržuje ve svém výrobním závodě v Bzenci skupina Hamé.   Vstup na Slavnosti okurek je zdarma.

Hlavní program Slavností okurek, jejichž pořadatelem je Znojemská Beseda, proběhne na Masarykově náměstí, kde se již na počátku minulého století konaly velké okurkové trhy. Ve spolupráci se značkou Znojmia zde budete mít možnost ochutnat a zakoupit nejen šťavnaté nakládané okurky, ale i jiné druhy nakládané zeleniny.

„Naše prémiová značka Znojmia je partnerem Slavnostní okurek již podruhé.  Znojmia a Znojmo prostě svou historií a tradicí patří k sobě.  Věřím, že letos se tato akce vydaří stejně, jako loňský rok. Okurky Znojmia patří mezi naše vůbec nejúspěšnější výrobky. Již dlouhé roky je vyrábíme podle tradiční receptury, kterou si pečlivě chráníme a která je stále stejná kvůli tomu, že zaručuje osvědčenou kvalitu, na níž jsou spotřebitelé zvyklí, “ říká Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé.  Připomněl, že Hamé ve Znojmě nabídne ochutnávky nejen různých druhů svých okurek Znojmia, ale i další nakládané zeleniny, včetně úplné novinky – několik druhů zeleninových směsí na vaření Pod masíčko.

Okurky Znojmia Hamé vyváží také do Švýcarska, Kanady nebo USA. Celkem Hamé každoročně vyrobí více než 13 milionů sklenic nakládaných okurek.

V pátek 4. srpna se mohou návštěvníci těšit na originální gastroshow, při které okusí nevšední speciality připravené z okurek mistry kuchaři Jiřím Lotem a Václavem Šmerdou. Zastavit se mohou u stánku Znojemského pivovaru na osvěžující zlatavý mok nebo ochutnat prvotřídní výrobky od Poctivého uzenářství z Prosiměřic. První den slavností zpestří také přehlídka starých traktorů. „V loňském roce jsme poprvé Slavnosti okurek doplnili o výstavu zemědělské techniky, zájem o ni byl až nečekaný, letos jsme se rozhodli rozšířit ji dále o přehlídku historických traktorů,“ dodává František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. Návštěvníci okurkových slavností budou moci tyto traktory zhlédnout v centru města v páteční odpoledne.

Sobota 5. srpna bude patřit především atraktivním soutěžím o Nejlepší sterilovanou okurku, o Nejlepší rychlokvašku a soutěži Znojmia v plnění zavařovací sklenice okurkami na čas a přesnost, do které se lidé mohou přihlásit přímo na místě (pořadatel si dle počtu přihlášených vyhrazuje právo pozastavit registraci soutěžících po naplnění jejich kapacit). Pro vítěze jsou nachystány dárkové koše s prémiovými produkty Znojmia.

Z hudebních vystoupení se během Slavností okurek mohou lidé těšit na kapely Šarivari Swing Band, Sešup, Tomáš Linka a přímá linka nebo Tempus. Atmosféru slavností pak po oba dva dny oživí flašinetář, na Horním náměstí budou pro pobavení dětí přichystány i další atrakce.

Vstup na Slavnosti okurek je zdarma.

Podrobný program najdete na www.znojemskabeseda.cz

Videopozvánka https://www.facebook.com/ZnojemskaBeseda/videos/1631636326854748/

Z historie nakládaných okurek

První historická zmínka o znojemských okurkách pochází už z 2. poloviny 16. století.  V roce 1572 si totiž místní opat Sebastian Freytag nechal do zdejšího kláštera v Louce ve Znojmě (klášter funguje dodnes) poprvé přivést ze zahraničí  okurková semena a začal okurky pěstovat. Okurkám se díky příznivému lokálnímu klimatu dařilo a záhy jich měli místní nadbytek. Od prvních pokusů je naložit a uchovat po delší dobu pak byla v průběhu 19. století vyvinuta zcela originální receptura sladkokyselých znojemských okurek Znojmia, které staly se velmi oblíbenou pochoutkou i na císařských dvorech. Od roku 2003 okurky Znojmia vyrábí podle původní receptury společnost Hamé, která tuto tradiční moravskou značku zachránila před zánikem.

Okurky Znojmia se již dlouhé roky vyrábí v tradičním sladkokyselém kořeněném nálevu. Ten je vytvořen podle receptury, kterou si výrobce Hamé pečlivě chrání a na kterou jsou spotřebitelé zvyklí. Proto není důvod cokoliv měnit. Tyto prémiové výrobky Hamé vyváží například na Slovensko,  do Švýcarska, Kanady nebo USA.  Hamé tak znovu potvrdilo svou pozici největšího tuzemského producenta této křupavé delikatesy. Každý rok Hamé vyrobí více než 13 milionů sklenic sterilovaných okurek, přičemž denně zpracuje na 110 tisíc kilogramů čerstvých okurek.

Proč je důležité sterilování zeleniny?

Při sterilování se zelenina konzervuje působením tepla v kombinaci s přidaným nálevem dle patřičné receptury. Zelenina je zahřáta na určitou teplotu a tím dojde k odstranění nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek a bakterií. Po zahřátí nesmí do obsahu vniknout žádný vzduch nebo voda, protože by byl okamžitě infikován. Proto se sterilovaná zelenina ukládá do vzduchotěsných obalů a dokáže pak zůstat chutná po dobu několika let, aniž by podlehla zkáze.