Zelenina Znojmia tak, jak ji máte rádi

Zelenina Znojmia tak, jak ji máte rádi

V polovině června se po pravidelné technologické odstávce rozjela výroba okurek a hrášku Znojmia. Výrobní linky tak jedou na plné obrátky a spotřebitelé nemusí mít strach, že by v následujícím období na regálech obchodů svoji oblíbenou sterilovanou zeleninu nenašli.
A jaké je vlastně zákulisí výroby zeleniny Znojmia?

Hamé střeží tajnou recepturu
V roce 2003 se společnosti Hamé podařilo získat recepturu i ochrannou známku Znojmia po krachujících závodech ve Znojmě. Oblíbené okurky tak nemusely zmizet z povrchu zemského a mohou si je vychutnat i dnešní generace spotřebitelů. Tradiční znojemská receptura je totiž přísně střežena a používána v nezměněné podobě. „Okurky Znojmia již dlouhé roky vyrábíme ve stále stejném speciálním sladkokyselém kořeněném nálevu. Ten je vytvořen podle tradiční receptury, kterou si pečlivě chráníme a která je stále stejná kvůli tomu, že je to osvědčená kvalita, na kterou jsou spotřebitelé zvyklí. Proto není důvod cokoliv měnit. Tyto naše prémiové výrobky vyvážíme například i do Kanady, Číny, USA nebo Švýcarska,“ říká ředitel závodu Jan Vašinka.

PIKA je domovem okurek již 13 let
Málokdo ví, že se zelenina Znojmia vyrábí na Hodonínsku, v závodě PIKA Bzenec, který společnosti Hamé patří od roku 1998. Pro zajímavost, PIKA je zkratkou jména tehdejšího majitele závodu, PIláta KArla. Ročně tento závod, který je největší svého druhu v Česku, vyrobí zhruba 30 000 tun sterilované zeleniny, což je veškerá zelenina vyráběná v Hamé s výjimkou kysaného zelí, které se šlape v Kunovicích. V sezóně dokáže bzenecký závod vyrobit více než 13 milionů sklenic sterilovaných okurek, přičemž denně zpracuje na 110 tisíc kilogramů čerstvých okurek.

Všechno není automatické
A jak se změnila technologie výroby? S rostoucím objemem výroby přišlo větší zapojení strojů a zdokonalila se automatizace. Lidé jsou však ve výrobním procesu stále nenahraditelní, a to zejména při přebírce a kontrole kvality surovin. Používají se také trošku jiné materiály. Původní omnia víčka nahradila u většiny výrobků šroubovací twist off. Modernizoval se i design sklenic a etiket.
Skvělý obsah sklenic však zůstává stále stejný – takový, jaký mají spotřebitelé rádi.