Desatero důvodů proč se nezbavovat láku od okurek

Kdo ví, jak využít zdánlivě zbytečný lák od okurek? Skoro nikdo. Když zbývající obsah zavařovací sklenice letí do záchodové mísy, není to tak špatný nápad. Okurkový nálev totiž dokáže toaletu pěkně vyčistit. Je ale řada dalších skvělých nápadů, jak lák od okurek vyžít. Některé zaručeně překvapí.

Zkuste koktejl

Okurkový lák není vyhlášenou pochoutkou. Jenže když se najde správný recept, může to fungovat. Existuje jednoduchý recept, se kterým zazáříte. Vezměte mixer, do nádoby vložíte led, panáka vody a dva panáky láku. Vše důkladně rozmělníte a protřepete. Nalejete do koktejlové skleničky a můžete servírovat. Ale pozor, úzce s tím souvisí naše další rada.

Noční záchrana

Co způsobuje kocovinu včetně bolesti hlavy po pití alkoholu? Dehydratace. Pokud se chcete vyhnout nepříjemnému ránu, než ulehnete, vypijte trochu láku. Zaručujeme, že se budete cítit mnohem lépe.

Sportovní regenerace

Kdo by měl rozhodně pít okurkový lák, jsou sportovci. Aspoň tak to doporučují lékaři. Když po každém tréninku vypijete čtvrtinu sklenice láku smíchaného s vodou, výrazně si pomůžete od únavy svalů a také od křečí.

Žaludek v pohodě

Po další radě už to bude vypadat, že je okurkový lák nedoceněný všelék prakticky na všechno. Ve většině receptů na nálev je i směs octu a medu. A právě tyto dvě ingredience jsou velmi užitečné našemu žaludku. Menší množství kyselého nápoje před jídlem zabrání žaludečním bolestem.

Proti nachlazení a bolesti v krku

Na co dalšího využijeme léčivé účinky láku? Jistě, na nachlazení a bolest v krku. Ocet funguje stejně účinně jako sirup proti kašli. A navíc je přírodní a tělo jej lépe zpracuje. Pro chřipkové období jasná volba.

Ještě lepší salát

Už jsme si řekli, že lák obsahuje ocet. Proto ho můžete snadno využít jako náhradu zálivky. Nebo jej zkuste smíchat s jogurtem a vyčarovat krémovou zálivku na vaječný či bramborový salát, brambory anebo ryby. Někdo používá lák i pro marinování masa, které je poté jemnější. Šťávu lze dobře využít i pro grilování ryb, které tak získají lepší chuť a větší křehkost. 

Vydrží déle

Když vám po okurkách zbyde sklenička plná láku, zkuste ji využít na konzervování potravin. Vložte do ní třeba vejce natvrdo, česnek nebo cibuli. Vydrží tak déle. Tento trik výborně funguje také na konzervovanou zeleninu rajčata, artyčoky nebo zelené fazolky.

Zmírněte následky spálenin od sluníčka

Musíte pouze namočit vatový šampon do láku a potřít jím spálená místa na vašem těle. Klíčem ke zklidnění je ocet společně s okurkovou šťávou, které společně zmírní popálení a uleví od bolesti.

Měď jako ze zlata

Naneste trochu láku na houbičku... A vaše měď zazáří. Okurkový nálev se dá výborně využít i pro čištění mědi. Stačí jen třít předmět do doby, než opět zazáří.

Vyroste, nebo zmizí

Je to poněkud zvláštní, ale lák má na rostliny jak blahodárné, tak i smrtící účinky. Totiž, jak na které rostliny. Pro lilie, petrklíč nebo vlčí mák, je požehnáním, protože milují kyselou půdu a lák funguje jako hnojivo. Na ostatní působí jako odstraňovač plevele. Inu, ne každý lák může.

Kupujte sterilované okurky snadno a rychle na www.hame-eshop.cz