Jak zacházet se sterilovanou zeleninou?

Jak zacházet se sterilovanou zeleninou?

Sterilování je v současnosti jedním z nejoblíbenějších a zároveň nejúčinnějších způsobů uchování potravin. Díky moderním technologiím, které jsou při ní použité, se takto upravené potraviny vyznačují dlouhou trvanlivostí a odolností vůči vnějším vlivům. To platí i o sterilované zelenině.
Nenačatou zeleninu je tak možné bez obav skladovat i při pokojové teplotě. Díky tomu najde uplatnění nejen v domácnosti, ale skvěle se hodí i při cestování, kdy je možné ji bez obav zabalit a vzít s sebou na dovolenou v tuzemsku i v zahraničí.

Datum použitelnosti versus datum minimální trvanlivosti
Na rozdíl od rychle se kazících výrobků, jako jsou různé salámy, sýry nebo jogurty, nemá sterilovaná zelenina datum použitelnosti (spotřebujte do… na obalu). Na sklenicích najdete pouze takzvané Datum minimální trvanlivosti. I po tomto datu ale zelenina zůstává zpravidla použitelná.

Co s načatým výrobkem?
Že je sterilovaná zelenina správně zpracovaná, poznáte podle „lupnutí“ víčka při jejím otevření. To totiž znamená, že byla potravina ve sklenici po celou dobu od sterilace ve vzduchotěsném prostředí. Nedošlo zde tedy ke kontaminaci mikroorgaismy po sterilaci.
Otevřenou sklenici se zeleninou je nutné skladovat v chladničce. Ihned po otevření je také dobré sklenici označit datem, podle kterého pak snadno poznáte, kdy jste ji načali. Nebudete se tak moci splést v tom, jak dlouho ji vlastně v lednici už máte.

Slaný nebo sladkokyselý nálev?
Že by se zelenina zkazila po pár dnech, se bát nemusíte. Díky sladkokyselému nálevu vydrží načatá delší dobu. Výjimkou je zelenina ve slaném nálevu, kterou byste měli zkonzumovat do 48 hodin po otevření. Pokud však máte podezření, že zelenina už není v pořádku, rozhodně ji nekonzumujte a bez milosti vyhoďte. Vyhnete se zkaženému žaludku, nebo i podstatně horším potížím.
Vyhodit celý obsah sklenice je nutné i v případě, že se v ní objeví plíseň. Plíseň rozhodně neodškrábávejte ani zeleninu nejezte. Kvůli plísni se totiž ve sklenici začaly šířit jedovaté toxiny, které mohou být zdraví nebezpečné. Nepomůže ani oplachování zeleniny teplou vodou.

Na velikosti záleží
Abyste předešli zkažení nespotřebované zeleniny, je vhodné při jejím nákupu zvážit velikost balení. Pro jednotlivce jsou vhodná menší, čtyřčlenná rodina si bez problémů poradí i s balením větším než půl kilogramu.
pickled-vegetables