Slavnosti okurek ve Znojmě podpoří Znojmia

 Právě v době vrcholu sezóny zpracování okurek na začátku srpna bude královské město Znojmo hostit slavnosti královny mezi pochutinami – nakládaných okurek. Již devátý ročník Slavností okurek se uskuteční od 5. do 6. srpna a tisíce místních i návštěvníků se mohou těšit na bohatý program, který potěší chutě i další smysly. Partnerem této akce je známá značka nakládané zeleniny Znojmia, jejíž tradici nyní udržuje ve svém výrobním závodě v Bzenci skupina Hamé.   Vstup na Slavnosti okurek je zdarma.

PODROBNÝ PROGRAM SLAVNOSTÍ

Hlavní program Slavností okurek, jejichž pořadatelem je Znojemská Beseda, proběhne na Masarykově náměstí, kde se již na počátku minulého století konaly velké okurkové trhy. Ve spolupráci se značkou Znojmia zde budete mít možnost ochutnat a zakoupit nejen šťavnaté nakládané okurky, ale i jiné druhy nakládané zeleniny.

Velmi rádi jsme přijali nabídku partnerství této tradiční akce. Okurky Znojmia patří mezi naše vůbec nejúspěšnější výrobky. Již dlouhé roky je vyrábíme podle tradiční receptury, kterou si pečlivě chráníme a která je stále stejná kvůli tomu, že zaručuje osvědčenou kvalitu, na níž jsou spotřebitelé zvyklí, “ říká Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé, a podotýká, že okurky Znojmia Hamé vyváží také do Kanady, USA nebo Švýcarska. Hamé každoročně vyrobí více než 13 milionů sklenic nakládaných okurek.

V pátek 5. srpna se mohou návštěvníci těšit na originální gastroshow, při které okusí nevšední speciality připravené právě z okurek mistry kuchaři Jiřím Lotem, Václavem Šmerdou a Romanem Ťulpou. Zastavit se mohou u stánku Káva ProtiProudu, kde se dozví, jak správně tolik oblíbený nápoj připravit, naopak u stánku znojemského Illegal baru je čeká osvěžení  kvalitními míchanými koktejly. Atmosféru pátečního dne oživí flašinetář, cimbálová muzika Denár či večerní koncert kapely Šarivari Swing Band.

Sobota 6. srpna bude v zájmu hledáčku návštěvníků slavností nejen díky atraktivním soutěžím o Nejlepší sterilovanou okurku a o Nejlepší rychlokvašku, ale i nové soutěži  v plnění zavařovací sklenice okurkami na čas a přesnost, do které se budete moci přihlásit přímo na místě (pořadatel si dle počtu přihlášených vyhrazuje právo pozastavit registraci soutěžících).  Grilované speciality v tento den nachystá Farma rodiny Němcovy, hudby chtivým zahraje kapela Sešup a nestárnoucí Greenhorns s legendárním Janem Vyčítalem.

Součástí programu na Masarykově náměstí bude v pátek i sobotu výstava zemědělské techniky společnosti Agrall Bantice. Jistě zaujme nejen dospělé, ale i děti – společně tu budou moci obdivovat sklízecí mlátičku, sklízecí řezačku, traktory různých výkonových tříd nebo teleskopický nakladač.

Na Horním náměstí budou pro pobavení dětí přichystány i další atrakce. Hosté zde mohou zavítat  i do Kavárny POTMĚ Nadačního fondu Světluška – v úplné tmě se tak na okamžik vcítí do světa nevidomých, kteří  zde hosty rádi obslouží jako v každé jiné kavárně.

Podrobný program Slavností okurek najdete na www.znojemskabeseda.cz

Zájemci o přihlášení do soutěže o Nejlepší sterilovanou okurku a o Nejlepší rychlokvašku nechť se do

29. 7. 2016 obrací na pana Milana Stehlíka z pořádající Znojemské Besedy (tel.: 733 621 632, e-mail: stehlik@znojemskabeseda.cz).

Z historie nakládaných okurek

První historická zmínka o znojemských okurkách pochází už z 2. poloviny 16. století.  V roce 1572 si totiž místní opat Sebastian Freytag nechal do zdejšího kláštera v Louce ve Znojmě (klášter funguje dodnes) poprvé přivést ze zahraničí  okurková semena a začal okurky pěstovat. Okurkám se díky příznivému lokálnímu klimatu dařilo a záhy jich měli místní nadbytek. Od prvních pokusů je naložit a uchovat po delší dobu pak byla v průběhu 19. století vyvinuta zcela originální receptura sladkokyselých znojemských okurek Znojmia, které staly se velmi oblíbenou pochoutkou i na císařských dvorech. Od roku 2003 okurky Znojmia vyrábí podle původní receptury společnost Hamé, která tuto tradiční moravskou značku zachránila před zánikem.