Začala sezóna zpracování zeleniny: kopr, hrášek a okurky

Začala sezóna zpracování zeleniny: kopr, hrášek a okurky

V závodě Hamé v Bzenci (okres Hodonín), největším českém výrobci konzervované zeleniny, právě začala hlavní sezóna zpracování zeleniny. Odstartovala koprem a hned zápětí se přidal i hrášek a pomalu začínají také okurky.

Přestože celou jižní Moravu trápí letos opět sucho, s kvalitou a množstvím surovin je to zatím dobré,“ popisuje Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci, který je znám  výrobou zeleniny i známé značky Znojmia.

Jsme trochu v předstihu proti minulému roku. Kopr jsme stihli zpracovat během pár dní již minulý týden a nyní aktuálně zahajujeme i zhruba měsíční kampaň zpracování hrášku, kterého spotřebujeme stovky tun. Jak kopr, tak hrášek zpracováváme jako čerstvé suroviny, které odebíráme z bezprostředního okolí našeho závodu od místních moravských pěstitelů. Bohužel, každým rokem je složitější tyto suroviny z Česka získat, protože osevní plochy těchto plodin se zmenšují,“ vysvětluje Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci.

Závod  také v červnu začíná   zpracovávat tu nejdůležitější  a v tuzemsku nejoblíbenější nakládanou zeleninu - okurky, které se budou vyrábět pravděpodobně až do září.  V průběhu léta se k nim pak v bzeneckém závodě přidají další druhy zeleniny, jako jsou papriky, cibulky nebo  feferonky.

Poptávka po naší nakládané zelenině dlouhodobě roste.  Od června prakticky až do října tak jedeme non stop na tři směny. V letošním roce také zahájíme modernizaci celého závodu, včetně technologií, do kterých investujeme miliony korun, “  doplňuje Vašinka.

 Okurky Znojmia se již dlouhé roky vyrábí v tradičním sladkokyselém kořeněném nálevu. Ten je vytvořen podle receptury, kterou si výrobce Hamé pečlivě chrání a na kterou jsou spotřebitelé zvyklí. Proto není důvod cokoliv měnit. Tyto prémiové výrobky Hamé vyváží například na Slovensko,  do Švýcarska, Kanady nebo USA.  Hamé tak znovu potvrdilo svou pozici největšího tuzemského producenta této křupavé delikatesy.

 

O závodě  

Závod PIKA Bzenec se specializuje na zpracování sterilované zeleniny již od 40. let minulého století.

V současnosti zpracovává prakticky veškerou sterilovanou zeleninu skupiny Hamé, kam patří od roku 1998. Právě zde se rodí slavné okurky Znojmia dle tradiční receptury, hrášek, zelí nebo známé zeleninové směsi Moravanka, Hradišťanka či  Kunovjanka.

Ročně tento závod, který je největší svého druhu v Česku, vyrobí zhruba 30 000 tun sterilované zeleniny. Největší objem činí sterilované okurky, v sezóně jich  bzenecký závod dokáže vyrobit více než 13 milionů sklenic, přičemž denně zpracuje na 110 tisíc kilogramů čerstvých okurek.

Proč je důležité sterilování zeleniny?

Při sterilování se zelenina konzervuje působením tepla v kombinaci s přidaným nálevem dle patřičné receptury. Zelenina je zahřáta na určitou teplotu a tím dojde k odstranění nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek a bakterií. Po zahřátí nesmí do obsahu vniknout žádný vzduch nebo voda, protože by byl okamžitě infikován. Proto se sterilovaná zelenina ukládá do vzduchotěsných obalů a dokáže pak zůstat chutná po dobu několika let, aniž by podlehla zkáze.

Proč je důležité sterilování zeleniny?

Při sterilování se zelenina konzervuje působením tepla. Zelenina je zahřáta na určitou teplotu a tím dojde k odstranění nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek a bakterií. Po zahřátí nesmí do obsahu vniknout žádný vzduch nebo voda, protože by byl okamžitě infikován. Sterilovaná zelenina je pak ve  vzduchotěsných obalech a dokáže tak zůstat chutná po dobu několika let, aniž by podlehla zkáze.