Zelná sezóna je tady

Zelná sezóna je tady

Z polí se touto dobou tak, jako každým rokem, sklízí hlávky červeného a bílého zelí. Také k nám do Kunovic nyní míří plně naložené vozy s úrodou od místních zemědělců. Co se s nimi děje dál, než se v podobě hotového výrobku dostanou na Váš stůl?

Výroba v kunovickém závodu probíhá už od roku 1925 tradičně – podobně, jako u Vás doma, akorát ve velkém množství.
Hlávky se zbaví košťálu, očistí od poškozených vrstev lupení a nakrouhají. Krouhané zelí padá přímo do zracích tanků, kde je rozprostřeno do rovnoměrných vrstev, ručně posoleno a posypáno kmínem. Každá z vrstev se důkladně prošlape pomocí týmu zkušených pracovnic, které během jedné směny našlapou přibližně desetikilometrovou trasu.

Do tanků se vleze 15 až 30 tun zelí a jejich naplnění trvá 24 – 32 hodin. Jakmile je tank plný, poslední vrstva se překryje plachtou a zatíží vodou, aby bylo zamezeno přístupu vzduchu. Plyny, které vznikají při kvasném procesu, unikají speciálními komíny, které jsou umístěny v rozích tanků.

Zelí tímto přirozeným procesem zraje přibližně 6 – 8 týdnů. Následně je z tanků ručně vybráno, přepraveno k plnící lince, odvzdušněno a po přidání tradičního nálevu zabaleno do sáčků nebo sklenic. Po sterilaci jsou hotové výrobky expedovány do centrálního skladu a odtud jedou do přímo obchodů.

Patříte i Vy mezi milovníky této dobroty? Máme pro Vás tip na výbornou pomazánku:
Ingredience:
400 g kysaného zelí Znojmia
1 polévková lžíce Krenexu Znojmia
100 ml majonézy
4 stroužky česneku
pepř a sůl

Postup:
Kysané zelí sceďte a pokrájejte na malé kousky. Přidejte Krenex, utřený česnek, majonézu a pořádně promíchejte. Podle chuti přidejte sůl a pepř.
Doporučujeme servírovat na celozrnném pečivu.
 

IMG_0146 (640x427)