Koprový týden v Bzenci

Koprový týden v Bzenci

Jak takový kopr vypadá, ví asi většina z nás, vždyť mnozí si jej pěstují na svých zahrádkách, aby jej v případě potřeby měli rychle po ruce. Když si pěstitel chce kopr uchovat i na zimu, zavaří jej, nebo jednoduše uloží do mrazáku. Málokdo ale ví, jak se takový kopr zpracovává ve velkém.
V bzeneckém výrobním závodě PIKA a. s. by se doba zpracování kopru mohla právem nazývat Koprovým týdnem. Zpracování této rostliny totiž probíhá vždy jen několik málo po sobě následujících dní v roce.

Proces výroby se zdá být jednoduchý, ale i tento skrývá řadu rizik, které je třeba minimalizovat správnými výrobními a technologickými postupy:

1) Jakmile zemědělci sklidí kopr o správné technologické zralosti, přivezou jej do Bzence. Zaměstnanci závodu PIKA musí kopr zpracovat, dokud je čerstvý. Denně se proto u výrobní linky prostřídají tři směny.
IMG_2741

2) Zaměstnanci právě přivezenou dodávku kopru obratně nakládají na výrobní linku s posuvným pásem.

3) Na inspekčním pásu se v technologii výroby ručně odebírají nežádoucí silné stonky, nestandardní kusy či případný plevel, který se při sklizni ke kopru může přimíchat.
IMG_2746

4) Z inspekčního pásu kopr putuje do hrablových praček, do kterých je zespoda vháněn stlačený vzduch. Speciální hrabla tlačí kopr pod hladinu vody a ten je tak postupně zbaven veškerých nečistot.
IMG_2750

5) Důkladně opraný kopr jede do mlýnku, kde se průchodem přes mlecí šajbu namele na požadovanou velikost.
IMG_2751

6) Nařezaný kopr je smíchán s nálevem tak, aby hotový výrobek odpovídal požadovaným parametrům.

7) Následuje automatické plnění do předem vymytých sklenic, kontrola gramáže obsahu a uzavření sklenice tzv. twist off víčkem.
IMG_2756

8) Na sklenici je nastříknuto datum spotřeby a šarže, údaje nutné pro dosledovatelnost výroby. Pracovníci se z těchto údajů dozvědí, kdy byla daná sklenice kopru vyrobena, který den, měsíc a kterou směnou.

9) Sterilace probíhá po dobu cca 75 minut za teploty 92 °C.
IMG_2771

10) Hotový kopr je naskládán na palety a převezen do Starého Města u Uherského Hradiště, kde probíhá etiketace sklenic, balení do folií, lepení informačních samolepek, opětné umístění na paletu a uskladnění.
IMG_2772

11) Jakmile si kopr objedná některý ze zákazníků, je vyskladněn a odvezen danému odběrateli.

12) Nakonec si výrobek zakoupí a vychutnají zákazníci.

Někdo kopr odmítá konzumovat, naštěstí se ale najdou i takoví, kteří pokrmy z kopru milují. Koprová polévka či omáčka, ale ani kulajda by se bez něho neobešly. Vynikající je i zelný salát s koprem. Tato aromatická rostlinka je také nedílnou součástí oblíbených Cocktail okurek Znojmia, kterým dodává jedinečnou chuť.